Zebicon bliver del af et stort DTU-forskningsprojekt

30. juli 2018

En digital tvilling skal holde vindmøllerne i gang.

DTU Vindenergi har sammen med fabrikanter og underleverandører fra vindenergisektoren modtaget 44 mio. kr. i støtte til at udvikle og demonstrere teknikker til fremstilling af digitale tvillinger af fysiske vindmøllevinger. Det skriver Energistyrelsen i en nyligt udsendt pressemeddelelse.  

En digital tvilling er en kopi af en produceret vinge, skabt ved hjælp af 3D scanning. I det nye forskningsprojekt skal Zebicon levere de essentielle 3D data, som skal bruges til at dokumentere vingernes faktiske geometrier, med alle aspekter af design, produktion og anvendelse.

Resultatet af scanningen er en 3D punktsky, der kan bruges til flere formål som reverse engineering, geometrisk analyse, dimensionering, målsætning og i dette tilfælde simulering.

Forskning med digitale tvillinger skal forbedre pålideligheden af vindmøllevinger

3D scanningsteknologien er kendt inden for vindindustrien, men indtil nu har den kun været anvendt til sporadisk inspektion og kvalitetskontrol, hvor dette forskningsprojekt introducerer et nyt anvendelsesområde. De digitale tvillinger skal ifølge Energistyrelsen anvendes til at følge tilstanden af de fysiske vinger over tid og til at forudsige begyndende problemer og fejludviklinger på vingerne.

Som serviceudbyder af 3D opmåling ser vi hos Zebicon, et stort markedspotentiale i vindmølleindustrien, og i at deltage i forskningsprojektet. De danske vindmølleproducenter har produktionsfaciliteter over hele verden og kan få brug for at digitalisere store komponenter i andre lande. Det kan potentielt føre til nye globale serviceopgaver for Zebicon”.

Målet med forskningsprojektet er at kunne foretage forebyggende vedligehold på baggrund af den viden, den digitale tvilling skaber. Ud fra scanningerne, vil vingerne forbedres både i design og løbende drift, og i sidste ende skal projektet resultere i længere levetid for vindmøllevinger, samt en reduktion af vindmøllernes nedetid. De digitale tvillinger forventes at medføre en reduceret fejlrate på mindst 10 procent.

Læs mere om forskningsprojektet

Kontakt

Katja Ramsing
Projektleder

+45 4196 4956
kr@zebicon.com

 
X
* skal udfyldes