Mindesten på Langelinie foreviget med 3D scanning

3D scanning af kulturarv

På Langelinie finder du mindestenen over Ludvig Mylius Erichsen, N.P. Høgh Hagen og Jørgen Brønlund, der alle døde på Danmarksekspeditionen i Grønland i 1907. 

Mindestenen viser de tre ekspeditionsdeltagere skubbe på deres slæde for at aflaste hundene, der trækker slæden.

Mindestenen er udhugget af bjergarten skånsk basalt, som har nogle ”medfødte” spalteplaner og dermed svagheder. Svagheder som man, ifølge Susanne Trudsø, Konservator ved Nationalmuseet, næppe har erkendt i 1911 da Kai Nielsen behuggede stenen og gjorde den til et monument.

Spalteplanerne har gjort, at monumentet allerede i 1930'erne begyndte at revne. Sidenhen udviklede revnen sig, og man foretog første sikring. Alligevel fortsatte revneudviklingen og stenen flækkede, hvorfor man i 1970'erne måtte sikre den yderligere.

Zebicon har 3D scannet mindestenen, der måler 3,9 x 3,9 x 2 meter, og har dermed skabt en digital tvilling af monumentet. Scanningen er en dokumentation af her-og-nu-situationen.

’’Spørgsmålet i dag er, om sikringen er dimensioneret kraftigt nok i forhold til monumentets vægt, og om der skal ske yderligere tiltag. Vi formoder, at revnen har udviklet sig en anelse siden 1970’erne, men har jo ikke en scanning fra dengang til sammenligning.’’ - Susanne Trudsø, Konservator ved Nationalmuseet

Mindestenen blev 3D scannet med den håndholdte scanner ZEISS T-SCAN hawk 2. For at holde en høj præcision i scanningen, blev stenen påført referencemærker, der binder de forskellige scan korrekt sammen.

Opgaven blev samlet set løst på 6-7 timer, heraf 3-4 timers scanning og den øvrige tid på forberedelse og aftagning af mærker.

 

3D scanningen giver en flot repræsentation af det man kan se og opleve, når man besøger mindestenen. Den dokumenterer revnens forløb og den præcise geometri i revnens åbning, som kan bruges til sammenligning og analyse af udviklingen i de kommende år.

’’Nu er der en scanning, og om 5-10 år vil det være muligt at lave en ny scanning og så til den tid sammenligne de to scanninger.’’ - Susanne Trudsø, Konservator

Udover at dokumentere det eksisterende revneforløbet, resulterede 3D scanningen i en detaljeret overflademodel af monumentet, som viser flotte detaljer af både teksten på den ene side og figurerne på den anden side.

Det betyder, at man har en referencemodel, der kan bruges til at dokumentere mindestenens generelle tilstand og dermed afgøre, om der opstår yderligere mikrorevner, som over tid kan udvikle sig til større revner.

3D scanning

3D scanning er en teknologi, der kan skabe en digital 3D model af et fysisk emne. Teknologien bruges primært til reverse engineering-opgaver eller kvalitetskontrol og emneopmåling.